Tien jaar Nederlandse Veteranendag

Gepubliceerd op: 28-6-2014

Afbeelding verwijderdDe Nederlandse Veteranendag startte in de Ridderzaal met een plechtige bijeenkomst.

Honderden veteranen werden toegesproken door de minister-president in aanwezigheid van Z.M. koning Willem-Alexander, de Ridders Militaire Willems-Orde, parlementsleden en andere vertegenwoordigers vanuit de samenleving.

Daarna werd op het Binnenhof de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt aan tachtig militairen, net terug van hun missie. 

Kort na 13.00 uur startte het kleurrijke defilé door het centrum van Den Haag. Daar marcheerden 5300 veteranen en militairen, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen, rond de Hofvijver.Het defilé werd afgenomen door Zijne Majesteit de Koning.

Afbeelding verwijderd

Boven de veteranen vlogen historische en moderne vliegtuigen een luchtdefilé. Nergens in Nederland is zo’n combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historische en moderne. 

De Stichting Marechaussee Contact was met een detachement prominent aanwezig. Het Trompetterkorps en Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechaussee zorgden voor fraaie marsmuziek. Veteranen van de Koninklijke Marechaussee defileerden met onder andere een YPR en andere voertuigen. Ook maakte een BE peloton van District West deel uit van het defilé. Het defilé werd rechtstreeks uitgezonden door de NOS is terug te zien via 'uitzending gemist'. Wie aandachtig luistert hoort het Wapenlied zingen als de KMar in beeld is.  

Afbeelding verwijderdDe allereerste Nederlandse Veteranendag was in 2005, ook in Den Haag, toen nog zonder defilé. Het doel van de dag was – en is nog steeds – het bevorderen van meer maatschappelijke erkenning en waardering voor alle Nederlandse veteranen. Na de voorzichtige start in 2005 groeide de Nederlandse Veteranendag naar gemiddeld zo’n 80.000 bezoekers. Inmiddels zijn de meeste Nederlanders op de hoogte van het bestaan van de dag en meent de meerderheid van de veteranen dat de Nederlandse Veteranendag belangrijk is om meer erkenning en waardering te genereren voor hun inzet

Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met Mali. Van deze groep zijn er 30.000 in werkelijke dienst als militair. Ongeveer 45.000 veteranen stammen uit missies van voor Libanon (1985). De overige 55.000 zijn ingezet vanaf die tijd, zoals in Bosnië, Irak, Afghanistan of Mali. 

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

Bron : veteranendag/nos/smc

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief