Regionale Veteranendag Noordwest-Veluwe 2014

Gepubliceerd op: 6-7-2014

Ermelo - Het begint om negen uur met de opbouw op het Pauwenplein in Ermelo: twee marechaussee motoren, een personenauto van de brigade Apeldoorn en een KMar-pantservoertuig uit Schaarsbergen staan opgesteld. Ook een stand van het Marechaussee Museum komt van de grond. Oftewel een plein dat nassaublauw gekleurd is op deze zaterdag de 5e juli. 

Al voor tien uur is alles operationeel, de marechaussee-ruiters komen een uur later. Ermelo ligt op de route van de veteranencolonne van Putten via Nijkerk naar Harderwijk, de regionale erkenning en waardering van hun veteranen. Ze rijden door de regio in historische militaire voertuigen van diverse modellen en staan her en der even stil. De colonne stopt in Ermelo een vol uur, op de Stationsstraat langs het Pauwenplein. 

Afbeelding verwijderd

Dan wordt het pas echt druk, ondanks de hoosbui die zojuist is losgebarsten boven Ermelo. Op dat moment leiden de marechaussee-ruiters de colonne het centrum in. Als het weer opklaart is de colonne al in Harderwijk. Maar de promoting van 200 jaar Koninklijke Marechaussee gaat door tot drie uur. Dit jubileum is ook het thema van deze dag in alleen Ermelo. Marion Broekhuizen stuurt met glans de museumstand aan. Re-enactors Edith en Tjitte Wassenaar van de Historische Depot Koninklijke Marechaussee (ze spelen de KMar na) delen met verve folders en balonnen uit. En kinderen laten graag hun vingerafdrukken afnemen bij museum-stagiair Maarten Rustige. 

Frans Meijer van de Stichting Marechaussee Contact helpt het museum bij het beantwoorden van vragen over de veteranenwereld. Om vier uur is alles weer opgeruimd en is ook de veteranencolonne aangekomen op de Generaal Spoorkazerne voor een afzakkertje, gevolgd door een rijstmaaltijd ter afsluiting. Deze 9e regionale veteranendag is altijd droog geweest, alleen vandaag niet. Ondanks de wolkbreuk kan men terugkijken op een fijne en geslaagde dag. 

Elders op de website is een foto-impressie te zien van deze dag.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief