Nieuwe commandant inlichtingeneenheid Mali

Gepubliceerd op: 3-8-2014

Het commando over het internationaal inlichtingenorgaan van VN-missie in Mali is gisteren door kolonel Peter Loukes overgenomen van ranggenoot Tony Keijsers. Loukes geeft de komende 6 maanden leiding aan het in Bamako gestationeerde hoofdkwartier.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de VN een zogenoemde All Sources Information and Fusion Unit (ASIFU) inzet tijdens een missie. Keijsers: “Ondanks de complexe leefomgeving en het uitdagende klimaat hebben we de militaire staf kunnen informeren over de dreiging richting de lokale bevolking. Het is onze taak om hierin te adviseren, zodat we onze gemeenschappelijke missie kunnen volbrengen: stabiliteit en veiligheid in het land herstellen.”

Informatie Apache’s en commando’s
Inlichtingen zijn cruciaal voor iedere operatie. ASIFU stuurt de inlichtingenoperaties aan en coördineert de informatiestromen. Daarnaast analyseert de eenheid de verzamelde informatie en inlichtingen en voegt dit samen bruikbare inlichtingenproducten voor commandanten.

De inlichtingen komen onder meer van de Intelligence Surveillance and Reconnaissance Company van ASIFU in Gao. Deze eenheid zet onder meer een human terrain team in dat zich onder de lokale bevolking begeeft. De inlichtingencompagnie ontvangt ook informatie van het Nederlandse Apache-detachement en de commando’s die verkenningen uitvoeren.

Compleet beeld
Voor een goede werking van Minusma zijn niet alleen inlichtingen nodig over de opstandige en gewapende groeperingen. Om een compleet beeld te scheppen, wint ASIFU ook inlichtingen in over de politieke, militaire, economische, sociale en infrastructurele situatie.

Het ASIFU-hoofdkwartier telt 70 mensen uit Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden samenwerken.

Medaille-uitreiking
Na afloop van de commando-overdracht vond een medaille-uitreiking plaats aan Nederlandse militairen binnen Minusma.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief