Uniek voertuig weer thuis

Gepubliceerd op: 6-8-2014

Na een grote opknapbeurt heeft de DAF YP 408 - na een jarenlang verblijf op de Prins Bernhardkazerne in Amersfoort en in het Marechausseemuseum in Buren - een plek gekregen op de bakermat van de Koninklijke Marechaussee, het OTCKMar. 

Afbeelding verwijderd
DAF YP 408 1954-1957

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de DAF YP 408 van oorsprong niet ontwikkeld voor de pantserinfanterie, maar voor de KMar. Dit stelt Mr. Sander Ruys, werkzaam in de rechterlijke macht en secretaris van het bestuur van de Stichting Vrienden van het Legermuseum. Het G-eskadron van de KMar dat medio jaren vijftig werd opgericht en onder bevel stond van de Nationaal Territoriaal Bevelhebber, had een taak op het gebied van de veiligheid van het Koninklijk Huis. Tot die taak behoorde onder meer de evacuatie van leden van het Koninklijk Huis bij een Russische inval. Voor de uitvoering van die taak beschikte het eskadron onder andere over vier scoutcars van het type White M3A1 die daartoe speciaal waren aangepast. Eind 1956 werd tijdens een bespreking onder leiding van de Souschef van de Generale Staf besloten deze scoutcars te vervangen, vermoedelijk omdat ze ondanks de aanpassingen toch niet voldeden. De DAF YP 408 deed haar intrede.

Afbeelding verwijderd
DAF YP 408 augustus 2014 - thuis op de basis

Voor voormalig OTCKMar adjudant Theo Betting en kapitein Michiel Tattersall was dit verhaal reden om te bekijken of het mogelijk was de DAF YP 408 naar Apeldoorn te halen. Dit ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk lukte het hen. Via een omweg via Nieuw Milligen, waar kapitein Karel van Dijk en de adjudanten Theo Betting, Johan van den Bosch en Ben Driessen het voertuig opknapten en verfden, reed de DAF dinsdag 6 augustus de poorten van de Koning Willem III-kazerne binnen. Hiermee is dit unieke voertuig eindelijk thuis.

Bron : OTCKMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief