Eerste personeel repatriëringsmissie terug uit Oekraïne

Gepubliceerd op: 8-8-2014

Afbeelding verwijderd

Een groot deel van het internationale team dat voor de repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne werkte, is vanmiddag op Vliegbasis Eindhoven aangekomen. De militairen en politiemensen uit Australië, Maleisië en Nederland arriveerden per C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht en een Australische C-17 Globemaster. 

Gevechten
De specialisten zijn vertrokken, omdat de veiligheidsomstandigheden waren verslechterd. In het rampgebied vechten pro-Russische rebellen met het Oekraïense leger. Door de toenemende spanning konden de experts in belangrijke delen van het rampgebied in Oost-Oekraïne hun werk niet meer doen. Dat bestond uit het zoeken naar eventuele stoffelijke resten en persoonlijke bezitting van de op 17 juli om het leven gekomen passagiers van vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Het is wel de bedoeling dat de zoekspecialisten uit Australië, Maleisië en Nederland terugkeren als de situatie dat mogelijk maakt.  

Persoonlijke eigendommen
De meer dan 140 leden van de repatriëringsmissie werden verwelkomd door vertegenwoordigers van de eenheden uit de 3 betrokken landen. Onder hen waren Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en korpschef Nationale Politie Gerard Bouman. 

Het hele weekeinde komen er nog vluchten met leden van de missie in Oekraïne. Een klein team blijft achter zodat de lokale bevolking eventuele gevonden persoonlijke spullen van de vliegtuigpassagiers daarbij kan afgeven. Gisteren arriveerde op Eindhoven al een C-17 met persoonlijke bezittingen van bij de vliegramp omgekomen passagiers. 

Identificatie
Deze week zijn er 21 slachtoffers van de ramp geïdentificeerd. Met de 2 al eerdere identificaties komt het totale aantal op 23. Van de 21 gaat het om 16 Nederlandse slachtoffers waarvan 1 met een dubbele nationaliteit (Britse). De overige kwamen uit Maleisië (2), Duitsland (1), Canada (1) en Groot-Brittannië (1). 

Het kan nog maanden kan duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd. 

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief