100 militairen voor nieuwe NAVO-missie Afghanistan

Gepubliceerd op: 2-9-2014

Nederland doet met 100 militairen mee aan een nieuwe NAVO-missie in Afghanistan: Resolute Support. Het is het vervolg op ISAF en start op 1 januari 2015. De Nederlandse bijdrage bestaat uit trainers, medisch personeel, een transport- en beveiligingseenheid en een logistieke eenheid.

Afbeelding verwijderdDe Nederlandse militairen worden in het noorden van Afghanistan gestationeerd, bij de stad Mazar-e-Sharif. Duitsland heeft in deze regio de leiding over de NAVO-missie. Daarnaast blijven Nederlanders actief in verschillende staffuncties in Kabul.

Hogere kader adviseren
Doel van Resolute Support is een verdere opbouw van een professioneel veiligheidsapparaat, leger en politie. Nederlandse militairen in Uruzgan waren verantwoordelijk voor de veiligheid in de provincie en in Kunduz hadden ze de taak grote aantallen rekruten te trainen in het veld. In Resolute Support vervullen de Nederlandse militairen samen met bondgenoten een adviserende rol voor het hogere kader van leger en politie. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan ligt geheel in Afghaanse handen.

Een goed functionerend veiligheidsapparaat is een belangrijke voorwaarde voor veiligheid en het herstel van een rechtsstaat in Afghanistan. Dit draagt er aan bij aan dat Afghanistan niet opnieuw een vrijplaats wordt voor terroristische elementen, die zowel de Afghaanse bevolking als de internationale rechtsorde bedreigen. Daarom draagt Nederland bij aan Resolute Support.

Ondertekening overeenkomsten
Er is nog wel een belangrijke voorwaarde voordat de Nederlandse militairen daadwerkelijk naar Afghanistan worden uitgezonden. Namelijk de ondertekening door de nieuwe Afghaanse president van overeenkomsten tussen Afghanistan en de VS en tussen Afghanistan en de NAVO over de nieuwe missie.

Naast Nederland zegden 27 andere NAVO-lidstaten een bijdrage aan Resolute Support toe. Ook 11 partnerlanden van Nederland dragen bij aan de missie.

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief