27e Nationale dodenherdenking in Nationaal Herdenkingspark Roermond

Gepubliceerd op: 6-9-2014

Op zaterdag 6 september 2014 werd in het Nationaal Herdenkingspark Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 voor de 27e maal de jaarlijkse Nationale dodenherdenking gehouden.

Meer dan 20.000 Indië-veteranen, familieleden en nabestaanden, pelgrimeren ieder jaar weer naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond om de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen te eren en te gedenken, die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 dat in 1988 door ZKH Prins Bernhard is onthuld. Bij dit monument zijn per onderdeel de gesneuvelden op een bronzen plaquette vastgelegd, daarnaast staan op 18 roestvrijstalen zuilen ook alle namen vermeld. 

Afbeelding verwijderd

De herdenking stond mede in het teken van de 122 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog (1950-1953).

Er werden ruim 100 kransen gelegd namens de diverse organisaties, onder andere namens de Staten Generaal, namens de Nederlandse Strijdkrachten, kranslegging bij het Monument voor Indische burgerslachtoffers, kranslegging namens de stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962.

De Koninklijke Marechaussee werd vertegenwoordigd door de Commandant van het Wapen, luitenant-generaal Hans Leijtens

Namens de SMC was aanwezig brigade-generaal Koninklijke Marechaussee b.d. Jack Vlaming, luitenant-kolonel Koninklijke Marechaussee b.d. Frans Meijer, kapitein der Koninklijke Marechaussee b.d. Pier Scholte en Indië-veteraan Charles Besançon. Indië-veteraan Leo van de Veer legde namens de SMC een krans bij de plaquette Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee. Voorts was aanwezig een twintigaantal SMC begunstigers / Indiëveteranen.

De Fanfare ‘Bereden Wapens’ en het Reuvers Mannenkoor zorgen voor de muzikale ondersteuning. De erewachten worden gevormd door een eredetachement van het 41e Pantser Genie Bataljon uit Oirschot, de Koninklijke Marechaussee en het 12e Infanterie Bataljon Regiment van Heutsz uit Schaarbergen 11e Luchtmobiele Brigade.

Klik hier voor meer foto's

Stichting Indië Monument/SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief