Versterking naar Oekraïne

Gepubliceerd op: 13-9-2014

Ongeveer 30 militairen en politiemensen vertrokken gisteren naar Charkov ter versterking van de 30 Nederlandse functionarissen die al in die Oekraïnse plaats verblijven. Als de mogelijkheid zich voordoet het werk op de crash site van vlucht MH17 te hervatten, wordt deze direct aangegrepen.

Afbeelding verwijderdMinister-president Mark Rutte heeft dat vanmiddag bekend gemaakt. "Hiermee zijn we optimaal voorbereid om als de mogelijkheid zich voordoet de missie te hervatten", zei hij. Sinds vorige week is er een staakt-het-vuren van kracht in Oost-Oekraïne.

Rutte noemde dat "een hoopvolle ontwikkeling". Hij benadrukte dat de veiligheidssituatie rond de crash site fragiel blijft. "We kunnen onze mensen daar natuurlijk alleen aan het werk zetten als het verantwoord kan. Dat is ook de opvatting van onze partners, de Maleisiërs, de Australiërs, de Oekraïners en de waarnemers van de OVSE."

Optimaal voorbereid
De premier sprak de hoop uit dat de onderzoekers voor het invallen van de winter weer aan de slag zijn op de crash site. "Ik ga niet speculeren over wanneer dit is. Zodra een besluit genomen is, worden de nabestaanden en de Tweede Kamer geïnformeerd." Door nu al deskundigen naar Oekraïne te sturen, zijn de onderzoekers optimaal voorbereid als de mogelijkheid zich voordoet terug te gaan.

Rutte benadrukte nog eens dat er op dit moment nog geen sprake is van hervatting van de missie. Eerste prioriteit ligt bij het bergen van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen. Daarbij doen de politieagenten ook onderzoek voor het strafrechtelijk onderzoek.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief