Open Monumentendag Koning Willem III kazerne

Gepubliceerd op: 13-9-2014

Afbeelding verwijderdGedurende een zonovergoten weekend van 13 en 14 september kon men op de Koning Willem III kazerne een kijkje nemen in de keuken van de werkzaamheden van de Koninklijke Marechaussee.

Het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) is op deze kazerne gevestigd.

Bij Koninklijk Besluit van 27 maart 1909 werd Apeldoorn als standplaats voor het Depot Koninklijke Marechaussee aangewezen. Doorslaggevend bij deze keuze was dat de Koningin de bewaking van paleis Het Loo niet langer door een burgerbewaking -  de zogenaamde klompenwacht - wilde laten doen, maar door de marechaussee.Afbeelding verwijderd

Net als vorige jaar werd een aantal activiteiten georganiseerd. Bezoekers konden deelnemen aan verschillende rondleidingen. Zo was het mogelijk het cellencomplex dat nog stamt uit de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen.

Ook toegankelijk voor het publiek waren de traditiekamer waaruit de krijgsgevangen Schotse divisiearts Graeme Warrack in 1944 ontsnapte aan de Duitse bezetter, het Jeroen Severs monument en het Airborne monument bij de vijver.

Afbeelding verwijderdKinderen (foto rechts) kwamen niet te kort. Zo konden zij hun vingerafdrukken laten nemen bij de stand van het Marechausseemuseum, dat overigens grote belangstelling kreeg. De directie van het museum hoopt dat dit zal worden vertaald in een bezoek aan het fraaie historische KMar museum in Buren.

Het Historisch Tamboerskorps zorgde op zaterdag voor de muzikale omlijsting en een groep van Stichting Re-enactment Dienstplichtig Marechaussees bracht in traditioneel uniform (foto links) de historie opnieuw tot leven. Ook kon men een bezoek brengen aan de shop van Fonds Sociale Zorg.

Bijzonder is gebouw 55. Dit grote, banaanvormige gebouw was tot voor kort bekend als het garage complex, waar in vroegere jaren onder andere de rij- en verbindingsopleidingen plaatsvonden.

Zonder het uiterlijk aan te tasten, werd Afbeelding verwijderdhet gebouw volledig gerenoveerd en van een ondergrondse uitbouw voorzien. Het geheel vormt een nieuw trainingscentrum, voorzien van een viertal inpandige schietbanen, schietbioscoop, sport- en trainingfaciliteiten. Het gebouw is zo ingericht dat de opleidingen maximaal aansluiten op situaties die in de praktijk voorkomen.

Commandant OTCKMar, kolonel Jan Roede (foto rechts), kan terugkijken op een goed geslaagd Open Monumentendag evenement, dat slechts mogelijk was door een grote extra inzet van personeel, overige medewerkers en materieel. 

Van de aktiviteiten op zaterdag werd een foto-impressie gemaakt.


SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief