Airborneherdenking in Apeldoorn

Gepubliceerd op: 19-9-2014

Op vrijdag 19 september 2014 vond de jaarlijkse Airborneherdenking plaats op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.

Ongeveer tachtig genodigden, waaronder de burgemeester van Apeldoorn, de heer drs J.C.G.M.Berends MPA, de Britse Defensieattaché alsmede groep 7 van de Berg en Bosschool waren aanwezig bij deze plechtigheid.

Afbeelding verwijderdDe herdenking vond plaats bij de plaquette bij de vijver nabij de hoofdingang, alwaar voormalig Commandant OTCKMar, kolonel Egon Hoppe een toespraak hield.

Hoppe memoreerde dat de Koninklijke Marechaussee jaarlijks op de Koning Willem III kazerne de Airborneherdenking organiseert. Op deze wijze worden de gebeurtenissen rond september en oktober 1944 herdacht. De kazerne werd door de bezetter gebruikt als 'Airborne Military Hospital Apeldoorn'. Hier verbleven ruim 1750 achtergebleven gewonden, waaronder 50 Polen, van de Slag om Arnhem. De Schotse divisie-arts kolonel Graeme Warrack verborg zich in een kast, in gebouw 24, alvorens hij op 29 oktober 1944 uit de kazerne ontsnapte. In 1984 kwam Warrack voor het eerst weer op de Koning Willem III kazerne en onthulde op 21 september dat jaar een plaquette op de muur van het naar hem genoemde gebouw. Een jaar later overleed Warrack. Sinds 1984 worden de gebeurtenissen jaarlijks op deze plek herdacht.

Afbeelding verwijderdHet Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee zorgde voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid. Een Trompetter speelde de 'Last Post', waarna een minuut stilte in acht werd genomen. Diverse delegaties legden vervolgens kransen bij het monument.

Tenslotte werd, onder het hijsen van de respectievelijke vlaggen, achtereenvolgens het Poolse, Britse en Nederlandse volkslied gespeeld.

Na het defilé werd het gezelschap een lunch aangeboden, waarna nog een bezoek werd gebracht aan gebouw 24 voor de bezichtiging van de 'Graeme Warrack room'. Bij het gebouw vond een static show plaats van oude legervoertuigen.

De SMC werd vertegenwoordigd bestuursleden Pier Scholte en Roel Bouwman.

Van deze plechtigheid werd een foto-impressie gemaakt.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief