Herstructurering Koning Willem III kazerne, gebouw 55

Gepubliceerd op: 20-9-2014

Na een bouwtijd van minder dan één jaar, werd in april 1939 de Koning Willem III kazerne feestelijk in gebruik genomen door het 1e Regiment Huzaren Motorrijders en het 2e Regiment Wielrijders van de Koninklijke Landmacht. Eén jaar later, na de Duitse inval, namen de Duitsers de kazerne over. 

Afbeelding verwijderd

Tegen het einde van de oorlog werden er, na de Slag om Arnhem, zo'n 1800 gewonde Britse en Poolse krijgsgevangenen in de kazerne ondergebracht en deden de legeringsgebouwen dienst als 'Airborne hospital'. In gebouw 24 (Graeme Warrack gebouw) van de kazerne is de traditiekamer ingericht van waaruit de Schotse divisiearts Graeme Warrack in 1944 aan de Duitse bezetter ontsnapte. Na de bevrijding gebruikten de Canadezen de kazerne en de Nederlanders richtten er een interneringskamp in voor landgenoten die 'fout' waren in de oorlog. In 1946 kwamen  er naast de eerste dienstplichtigen ook de eerste beroepsmarechaussees op de Koning Willem III kazerne, namelijk een mobiele afdeling; de eerste ME. 

Afbeelding verwijderd
gebouw 55 - nieuwe situatie

Vrijwel alle marechaussees, beroeps en dienstplichtigen, hebben op de Koning Willem III kazerne hun opleiding genoten. Velen zullen zich de basis militaire training van de eerste maanden herinneren; een training die zich afspeelde op en rond het kazerneterrein. Tot de militaire training behoorde ook de rij-opleidingen voor auto en motorfiets alsmede een opleiding verbindingen. Deze opleidingen speelden zich hoofdzakelijk af in en rond gebouw 55; het grote halve-cirkel-vormige garagecomplex, met aan de noordkant een benedenstraat en aan de zuidkant een bovenstraat.

Lees verder ...  

Een foto-impressie is te zien in het betreffende foto-album op deze site.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief