Dure reis door valse bommelding op luchthaven

Gepubliceerd op: 1-10-2014

Vorige week donderdag werd op Eindhoven Airport door een 23-jarige Nederlandse passagier een valse bommelding gedaan. De man werd aangehouden door de Marechaussee. De man kreeg door het Openbaar Ministerie een boete opgelegd van 750 euro.

Afbeelding verwijderdDe Koninklijke Marechaussee waakt over de veiligheid van onze internationale luchthavens. Zij zijn belast met de Grenspolitietaak en de Beveiliging Burgerluchtvaart.

Een aantal keren per jaar wordt de Marechaussee geconfronteerd met passagiers die op een luchthaven een zogenaamde valse “bommelding “doen. Vaak wordt de melding door de reiziger gedaan tijdens de securitycheck ten overstaan van het beveiligingspersoneel. Een dergelijke melding is strafbaar en heeft directe gevolgen voor de reizigers en de betrokkenen. Om de vliegveiligheid niet in gevaar te brengen, wordt het securityproces stilgelegd en de situatie bevroren. De Koninklijke Marechaussee stelt vervolgens naar aanleiding van de “bommelding “een onderzoek in. Deze meldingen blijken achteraf veelal onterecht als grap of uit frustratie door passagiers te worden gedaan. Gezien de impact die dergelijke valse melding heeft wordt de betrokken passagier door de Marechaussee aangehouden en worden door het OM ( Openbaar Ministerie ) hoge sancties opgelegd.

Het reizende echtpaar werd bij het securityfilter gecontroleerd door beveiligingspersoneel. Tijdens de check werd de passagier verzocht om zijn tas te openen omdat er mogelijk vloeistoffen in zaten. Na controle bleek het te gaan om make-up artikelen van de vrouw. Hierop vroeg de mannelijke passagier of hij de bom die onder in zijn tas zat er ook uit moest halen. De beveiligingsmedewerker vroeg tot twee maal toe om bevestiging van zijn melding. De man heeft de melding bevestigd. Daarop werd de security controle stilgelegd en de situatie bevroren.

Explosievenverkenners van de Koninklijke Marechaussee zijn in kennis gesteld en controleerden de bagage van de passagier. Nadat deze veilig werd bevonden werd de man aangehouden als verdachte van het doen van een valse “bommelding” en daarmee het in gevaar brengen van de vliegveiligheid. De man verklaarde later dat het allemaal als grap bedoeld was en dat hij dergelijke uitlating beter niet had kunnen doen.

Het Openbaar Ministerie legde de man een schikking op van 750 euro. De man betaalde de boete direct en ging alsnog op vakantie.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief