Koninklijke Marechaussee 200 jaar

Gepubliceerd op: 24-10-2014

Vandaag vierde de Koninklijke Marechaussee tijdens de jaarlijkse Wapendag haar 200e verjaardag. Eregast was prinses Beatrix. Zij is sinds 1956 schutsvrouwe van Koninklijke Marechaussee. 

Afbeelding verwijderd

Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp was aanwezig. De kracht van de marechaussee is volgens Middendorp de combinatie van politiedeskundigheid en militaire inzetbaarheid. Een kracht die, zo zei hij, meer dan ooit nodig is nu de interne en externe veiligheid van ons land steeds minder los van elkaar staan. 

Generaal Middendorp reikte aan 3 marechaussees het Gevechtsinsigne uit. Opperwachtmeester Hein Martens kreeg het ereteken voor de achtervolging van een verdachte. Adjudanten Martin Reekers en Michel Barbier voor een actie onder vuur tijdens een VN-missie in Soedan. Daarnaast ontving een groot aantal marechaussees uit handen van de Commandant der Strijdkrachten en Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal dr. J.A.J. Leijtens een waarderingsspeld onder meer voor hun werk op de rampplek van MH17 in Oekraïne.

Prinses Beatrix nam het eerste exemplaar over de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee in ontvangst. ‘Een krachtig instrument: de Koninklijke Marechaussee 1814-2014’ is geschreven door Herman Roozenbeek, Jeoffrey van Woensel en Frank Bethlehem van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Aan bod komen onder meer het bestrijden van criminele bendes in het Brabantse Oss, de bijstand bij krakersrellen, de grensbewaking en politiemissies in Afrika en Azië.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief