Twee vrouwen aangehouden op verdenking jihadisme

Gepubliceerd op: 30-10-2014

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagochtend op Rotterdam The Hague Airport twee vrouwen van 19 jaar aangehouden die worden verdacht van Jihadisme. De vrouwen waren van plan naar Turkije te vliegen.

Rotterdam The Hague Airport jul14Bij de Koninklijke Marechaussee was informatie binnengekomen dat de vrouwen van plan waren door te reizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de gewapende strijd. De vrouwen zijn afkomstig uit Brabant. Bij een onderzoek in woningen van de vrouwen werden onder andere gegevensdragers in beslag genomen voor verder onderzoek. De twee zijn donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die besloot de vrouwen op vrije voeten te stellen. Ze blijven verdachte, het onderzoek wordt voortgezet. De vrouwen hebben hun paspoorten in moeten leveren.

Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, AIVD en NCTV werken samen in de aanpak van jihadgangers. Die aanpak bestaat zowel uit het voorkomen van radicalisering, als het strafrechtelijk aanpakken ervan. Dat betekent voor het Openbaar Ministerie aandacht voor diegenen die zich willen aansluiten bij de jihad, maar ook voor hen die mensen of geld werven voor de gewelddadige strijd. Ook zij die terugkeren uit een strijdgebied kunnen rekenen op bijzondere aandacht van de inlichtingen- en politiediensten. Dit past in het onlangs door het kabinet gepresenteerde actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme, waarin preventieve en repressieve maatregelen zijn opgenomen.

Bron : om.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief