Start politieopleiding Korps Politie Caribisch Nederland, Koninklijke Marechaussee en Kustwacht

Gepubliceerd op: 6-11-2014

Op 3 november 2014 is op Bonaire de twee-jarige opleiding tot politiemedewerker gestart met een introductieweek. Het traject van de afgelopen maanden met betrekking tot het werven en selecteren van de medewerkers is afgerond. De opleiding is een samenwerkingsverband tussen de politie, de Kustwacht en de Koninklijke Marechaussee.

Afbeelding verwijderd

Bij het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) zijn negen aspirant agenten aangenomen en drie medewerkers voor de afdeling Intake. De Koninklijke Marechaussee (KMar) gaat zes medewerkers opleiden en bij de Kustwacht zijn dit acht personen. Deze 26 jonge mensen zullen de opleiding geheel of gedeeltelijk gaan volgen, afhankelijk van de functie waarvoor zij zijn aangenomen. 

Na de eerste kennismakingsweek op het eiland zal op 10 november de korpschef van KPCN de opleiding officieel starten in aanwezigheid van de Directeur Kustwacht en het Hoofd Operaties van de KMar in het Caribisch gebied. Onder verantwoording van de Politieacademie Nederland zullen docenten van de drie organisaties en plaatselijke docenten het onderwijs gaan verzorgen. 

De studenten krijgen in verschillende modules kennis over het houden van toezicht, het opsporen van misdrijven en het verlenen van noodhulp. De opleiding vindt plaats zowel op school als in de praktijk. Door de samenwerking kan dit heel divers zijn, van verschillende locaties op Bonaire tot zelfs op de boten van de kustwacht. Elke module wordt afgesloten met een examen.

Na twee jaar zijn alle aspiranten in het bezit van een politiediploma op MBO-3 niveau, waarbij de deelnemers van het politiekorps en de Koninklijke Marechaussee als algemeen opsporingsambtenaar volledig inzetbaar zijn op Bonaire, St. Eustatius en Saba. De deelnemers van de Kustwacht zijn na het behalen van hun diploma, buiten de reeds genoemde eilanden, ook inzetbaar bij de Kustwacht op Aruba, Curaçao en St. Maarten.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief