Defensie controleert boven Noordzee op olielozingen

Gepubliceerd op: 11-11-2014

De Defensiebemanning van een Dornier kustwachtvliegtuig controleert de komende vier dagen een vastgesteld deel van de Noordzee op (olie)lozingen. Deze zogenoemde tour d’ horizon is vandaag begonnen. De inzet wordt ook gebruikt communicatieprocedures tussen internationale vliegtuigen, vaartuigen en walstations te trainen.

Afbeelding verwijderdDe Noordzeelanden en de Europese Unie werken in het zogeheten Bonn Agreement samen om vervuiling van de Noordzee tegen te gaan. Elk deelnemend land voert jaarlijks een tour d’ horizon uit. De te vliegen routes worden van te voren vastgesteld om een zo groot mogelijk deel van de Noordzee te controleren. De route van Kustwacht Nederland leidt langs het zeegebied van Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Noorwegen.

Verschillende taken
De Dornier spoort met de Side Looking Airborne Radar olievlekken op. Dankzij de Forward Looking Infrared Camera kan het toestel ook 's avonds en 's nachts 'kijken'. Het kustwachtvliegtuig is daarmee geschikt voor verschillende taken. Het werd in september nog ingezet voor het in kaart brengen van vluchtelingenstromen in de Middellandse Zee.

De twee Dorniers 228-212 van de Kustwacht Nederland vallen onder het beheer van Vliegbasis Eindhoven en worden gevlogen door luchtmacht- en marinevliegers. De waarnemers zijn afkomstig van de Koninklijke Marechaussee, Douane en Rijkswaterstaat. De thuisbasis van de Dorniers is Schiphol-Oost.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief