Eerste wrakstukken MH17 geborgen

Gepubliceerd op: 17-11-2014

Op de rampplek in Oost-Oekraïne zijn gisteren de eerste wrakstukken van vlucht MH17 geborgen. Tijdens de berging zijn opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden.

oekraine nov14---reconstructie
Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is het bergingswerk goed verlopen. De wrakstukken zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk op treinwagons geladen. Op een later moment  gaan ze per trein naar Charkov. Wanneer de omstandigheden het toelaten, gaat de berging morgen verder. Naar verwachting duurt die meerdere dagen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft opdracht gegeven voor de berging van de wrakstukken voor het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash van vlucht MH17. De Onderzoeksraad wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

persoonlijke bezittingen
De gevonden stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen zijn door leden van de Nederlandse repatriëringsmissie geborgen. Ook droeg de burgemeester van Hrabove vandaag nog een aantal persoonlijke bezittingen over. Het ging onder meer om 2 paspoorten, bankpasjes en creditcards, die omwonenden onlangs inleverden.

De stoffelijke resten en de spullen gaan voor een eerste forensische check eerst naar Charkov. De stoffelijke gaan op een nog nader te bepalen moment naar Nederland.

veiligheidssituatie
Het kabinet is tevreden dat op basis van de gemaakte afspraken vandaag kon worden begonnen met de berging van de wrakstukken van MH17, onder de verantwoordelijkheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De veiligheidssituatie is en blijft fragiel. Vandaag sloeg een mortier in op circa 1500 meter van de crashsite. Zoals aangegeven wordt dagelijks bekeken of er op de rampplek valt te werken.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief