Rutte: Nederlandse inlichtingen essentieel voor Mali-missie

Gepubliceerd op: 9-12-2014

Minister-president Mark Rutte en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen zijn afgelopen twee dagen bij de Nederlandse troepen in noordelijk Mali geweest. De militairen, deel uitmakend van VN-missie Minusma, leveren hun bijdrage aan het herstellen van de veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land, waar vooral het noorden een broedplaats is voor jihadistische groeperingen.

Afbeelding verwijderdRutte: "Door de terroristische dreiging is het conflict niet alleen een groot probleem voor Mali. Het straalt uit naar de hele regio en internationale gemeenschap. De veiligheid van Nederland wordt ook in missies ver van huis bevochten."

Complex
Volgens de premier is Mali complex en vallen de omstandigheden niet mee om er de taken uit te voeren. “Maar het werkt. De Nederlandse inlichtingen zijn essentieel voor het welslagen van de internationale missie in Mali."

Verder voeren de Nederlandse militairen verkenningen uit en verzamelen informatie over hetgeen er speelt in het land. Daarmee vormen de Nederlanders de ogen en oren van de missie.

Onschatbare waarde
Rutte en Ploumen spraken gisteren met Nederlandse militairen op kamp Castor in Gao om zich te laten informeren over de huidige stand van zaken. Verder hadden de bewindslieden aandacht voor het verzamelen van inlichtingen en het verloop van de kampopbouw. “Onze mannen en vrouwen boeken concrete resultaten”, concludeerde Rutte. “Hun inlichtingen zijn van onschatbare waarde voor de missie. De omstandigheden zijn zwaar, maar dat belet onze militairen niet om dagelijks de poort uit te gaan om informatie te verzamelen. Ik ben enorm onder de indruk van de professionaliteit en gedrevenheid", liet hij Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp weten, die Rutte en Ploumen begeleidde.

Waterbeheer
Volgens Rutte vraagt een duurzame oplossing meer dan militair ingrijpen alleen. "De eerste stap is stabiliteit in het land. Gelukkig zien we links en rechts ook hoopvolle ontwikkelingen voor vervolgstappen. Zo zijn er weer veel scholen in het Noorden van het land open."

De samenwerking voor de opbouw van het land is in beweging. Nederland helpt niet alleen met het versterken van de justitiële sector. Ploumen ondertekende bijvoorbeeld met minister Diop van het Malinese Buitenlandse Zaken ook een contract over waterbeheer waar Nederland in investeert.

Vredesbesprekingen
"Politieke dialoog is essentieel”, aldus Ploumen. “Het is goed dat de West-Afrikaanse regio zelf het initiatief neemt voor de vredesbesprekingen onder leiding van Algerije. Voor verbetering van de situatie is het essentieel dat onze militaire inspanning gepaard gaat met economische ontwikkeling, ten gunste van de bevolking. Beter en meer duurzaam waterbeheer is daarbij van cruciaal belang voor de Malinezen. Juist Nederland kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.”

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief