Officieren krijgen ‘Jeneverkruis’

Gepubliceerd op: 10-12-2014

Afbeelding verwijderd
Geheel volgens traditie zijn vandaag de Officierskruizen uitgereikt. Meer dan 200 officieren kregen de onderscheiding, ook wel bekend als Jeneverkruis, voor hun langdurige dienst. Zij zijn dus 15 jaar als officier werkzaam bij Defensie.

Officieren die langer dan vijftien jaar werken bij de landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee mogen elke vijf jaar hun cijfer vervangen voor 20,25,30,35 of 40. Onlangs verruilden meer dan 500 officieren hun cijfer.

Ook in het buitenland werden de onderscheidingen uitgereikt. Zo kregen in het Caribisch Gebied drie officieren hun Jeneverkruis en verruilde er één zijn cijfer.

Het Officierskruis is 19 november 1844 ingesteld door Koning Willem II. Hij wilde met name officieren tot en met de rang van majoor, die toen lang op een bevordering moesten wachten, een blijk van waardering geven.

Sindsdien wordt het kruis op of rond zijn geboortedag 6 december uitgereikt. Omdat dit over het algemeen gepaard gaat met nuttigen van een glaasje jenever, wordt de onderscheiding ook Jeneverkruis genoemd.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief