Kerstgroet aan de veteranen

Gepubliceerd op: 16-12-2014

Maandagmiddag 15 december was de laatste zitplaats bezet in de Grote Kerk in Den Haag voor het Telegraaf Kerstconcert. Het landelijk dagblad kiest elk jaar een ander thema, dit jaar een ode aan de Nederlandse veteranen. Met deze Kerstgroet start in deze dagen de aandacht en het begrip voor de ervaringen van jong én oud-strijders in de krant, op internet en op televisie. De NPO1 zendt dit concert op Eerste Kerstdag uit, direct na de Kersttoespraak van koning Willem-Alexander.

De veteranen werden bij de entree welkom gezongen door de jeugd van zangschool 'Geke's Tiental' uit Urk en kregen een ereplaats vooraan in de kerk. Zij betraden als 'helden' als laatsten de kerk onder luid applaus van de aanwezigen. Een keur van meezingliedjes en optredens van onder meer Wene Snijders, Ellen ten Damme, Romy en Antje Montero, René Froger en Tania Kross vulden de kerk onder de warme klanken van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' alsook 'Het Zwanenkoor' uit de Amsterdamse Jordaan. Zij deden belangeloos mee. Helaas was Gerard Jolink ziek. Dit alles onder de bezielende ladyspeakers Leonie ter Braak (Wakker Nederland) en Carrie ten Napel (Omroep Gelderland). Onder de veteranen genoten vier SMC-ers met volle teugen, allen onafhankelijk van elkaar en uit verschillende disciplines naar Den Haag gereisd: Fred Driessen, Albert Zomer (van de veteranenstrip 'Op Missie'), Jaap Gatsma en Frans Meijer. 

 Afbeelding verwijderd
In de pauze wilde Ellen ten Damme haar bloemen wel showen in SMC-conversatiehoek (v.l.n.r Jaap Gatsma, Ellen ten Damme, Frans Meijer en Fred Driessen. foto Fred Driessen.

Vele bekende Nederlanders kregen het woord zoals prof.dr. Bob Smalhout, majoor Gijs Tuinman die onlangs de Militaire Willemsorde ontving en generaal Tom Middendorp in zijn functie van Commandant der Strijdkrachten. Telegraaf's hoofdredacteur Sjuul Paradijs verdeelde er ook de jaaropbrengst van TelePuzzel 2014 onder de goede doelen: het Vfonds, de Oorlogsgravenstichting en Muziekkids. Oud-CKMar Cees Neisingh, bestuurder van de oorlogsgravenstichting, stond op het podium. In de pauze kregen glühwein en Kerstbrood gretig aftrek. Tegen vijf uur was de kerk weer leeg en kon de schoonmaak beginnen.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief