Grote opkomst bij Vriendendag museum KMar in Soesterberg

Gepubliceerd op: 18-12-2014

Afbeelding verwijderdBijna 150 Vrienden van het musueum der Koninklijke Marechaussee hadden gevolg gegeven aan de uitnodiging om 18 december 2014 bijeen te komen voor de Vriendendag, die ditmaal plaats vond in het recent geopende Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg.

Na de ontvangst met koffie en cake in de enorme receptiehal van het museum, werd vervolgens plaats genomen in het fraai auditorium alwaar voorzitter kolonel b.d. mr. B.W. Hopperus Buma verslag deed over het wel en wee van de Stichting. Bij afwezigheid van museumdirecteur Jack Vlaming gaf voorzitter ook een toelichting op de situatie van het Marechausseemuseum in verband met de toetreding tot de Stichting Defensie Musea (SDM), die bestaat uit een viertal musea ofwel vestigingen, waarvan het National Militair Museum in Soest en andere vestigingen in Buren (marechaussee), Den Helder (marine) en Rotterdam (mariniers).

De Vriendenclubs van de diverse musea blijven zelfstandig, aldus de voorzitter, die zich liet ontvallen dat mogelijk in de toekomst Vrienden van de musea elkaars museum gratis kunnen bezoeken.

Betreffende ons Marechausseemuseum werd gemeld dat

-het museum dit jaar ruim 15.000 bezoekers ontving;
-een schenking plaatsvond aan het museum door de Stichting om de filmruimte te moderniseren;
-fraaie opbergmappen voor brochures werden gemaakt door de Stichting en aan museum geleverd ter verkoop;

Het volgende agendapunt betrof de presentatie door hoofdredacteur Donald Weekenstroo van de nieuwe brochure nummer 44, met als titel 'Koninklijke Marechaussee en de FIEP'. Het eerste examplaar werd aangeboden aan de auteur, majoor b.d. K. Baas, terwijl het tweede exemplaar werd aangeboden aan de maker van de voorplaat, Frans Ouwerkerk. Op de website van het Marechausseemuseum, pagina brochures, vindt u een inhoudsopgave van deze brochure.

Afbeelding verwijderdDe volgende brochure, nummer 45 zal in het voorjaar 2015 verschijnen en heeft als titel  'Koninklijke Marechaussee en pantserwagens voor de bijstand'. In deze brochure komt een aantal pantservoertuigen aan de orde waaronder de 'Otter', 'M113 C&V' en YPR113-A1-KMar'. Een nadere inhoudsomschrijving volgt later op de website van het museum. Niet-vrienden kunnen deze en vorige brochures bestellen bij het Marechausseemuseum.

Na de presentatie volgde de lunch met als toetje een verrassingsoptreden van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, waarbij onder andere het Wapenlied werd werd gespeeld en gezongen. Overige museumbezoekers konden uiteraard meegenieten van dit mooie spektakel.

Alvorens huiswaarts te keren konden de Vrienden met een vrijkaartje in de hand op eigen gelegenheid het NMM gaan bezoeken en genieten van al het moois dat dit fraaie nieuwe museum te bieden heeft.

Van deze dag werd een korte foto-impressie gemaakt. 

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief