Nieuw: draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’

Gepubliceerd op: 22-12-2014

Er komt een draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’. De onderscheiding is voor (oud-) militairen die tussen 1956 en 1988 zijn ingezet voor VN-vredesmissies. Het meer dan 9000 Libanonveteranen tellende UNIFIL-detachement is veruit de grootste groep die in aanmerking komt voor dit eremetaal.

Afbeelding verwijderd

De ‘Nobelprijs VN militairen’ wordt vanaf een nog nader vast te stellen datum in 2015 verstrekt. Buiten de voormalige Libanongangers is het insigne ook voor (oud-) militairen die tot 1988 deelnamen aan een VN-vredesmissie in onder meer Congo (UNOC), India/Pakistan (UNIPOM), Syrië/Jordanië (UNTSO) of Yemen (UNYOM).

Een conceptontwerp van het draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ (afbeelding links)

Erkenning
In 1988 kregen de VN-vredesmachten de Nobelprijs voor de Vrede voor deelname aan vredesmissies na 1956. Hierop gebaseerd en als erkenning voor de (oud-)militairen die namens Nederland in die periode zijn uitgezonden, besloot minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert het nieuwe draaginsigne in te stellen. Vandaag meldde ze dit per brief aan de Tweede Kamer.

Er is inmiddels een conceptontwerp van het draaginsigne. Dit en het bijbehorende instellingsbesluit zijn door de Nederlandse UNIFIL-vereniging positief ontvangen. Defensie neemt, in samenwerking met deze vereniging, de uitwerking en verstrekking van het draaginsigne voor haar rekening.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief