Nederland verlengt deelname aan VN-missie in Zuid-Soedan

Gepubliceerd op: 31-1-2015

Nederland verlengt de deelname aan de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) met een jaar. Het kabinet besloot dit vandaag, omdat het werk van UNMISS van wezenlijk belang is.

Afbeelding verwijderdNederland zet zich al in voor de VN-missie in Zuid-Soedan, sinds dit land op 9 juli 2011 onafhankelijk werd. De bedoeling was te helpen bij de opbouw van het nieuwe land.

Situatie gespannen
Momenteel is de situatie in Zuid-Soedan instabiel, nadat er in december 2013 op grote schaal gewelddadigheden uitbraken tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het is de leiders van de strijdende groepen niet gelukt tot een vredesakkoord te komen. Er zijn nog steeds gewelddadigheden en de situatie is gespannen.

                                                (foto : KMar vestiging in Soedan)

Beschermen burgerbevolking
Ongeveer 30 Nederlandse militairen en politiefunctionarissen richten zich vooral op de hoofdtaak van de missie: het beschermen van de burgerbevolking. Een deel van de Nederlanders werkt daarom in de VN-kampen waar met name ontheemden worden opgevangen, die de beschermde kampen nog niet durven te verlaten. Ook burgers, die humanitaire hulp nodig hebben, krijgen hulp van UNMISS. Leden van de missie spelen bovendien een rol bij het creëren van veiligheid tijdens hulptransporten.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief