Oefening Eelde

Gepubliceerd op: 8-8-2015

Afbeelding verwijderdOp de luchthaven Eelde werd vrijdag geoefend voor de komst van de Noorse gevangenen, volgende maand.

Een grote boevenbus van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DVO) reed onder begeleiding van drie geblindeerde busjes het platform op in afwachting van het vliegtuig uit Oslo. Dat kwam, maar niet echt.

Een tweede bus met personeelsleden uit Veenhuizen als ‘Noorse gevangenen', deed dienst als vliegtuig. Noors justitiepersoneel zorgde voor de begeleiding van de nepgevangenen en de marechaussee was er bij voor de controle.

Het duurde ruim drie kwartier voordat de nepgevangenen van het nepvliegtuig in de geblindeerde boevenbus waren gestapt. ,,Alle namen moesten worden gecheckt, dus dat duurt even”, verklaarde Oosterveer. Daarna reed de DVO-bus onder zware begeleiding het vliegveldterrein af en ging over de A28 via Assen naar Veenhuizen. Volgens Justitie is de oefening goed verlopen.

Asielaanvraag
Als de 242 Noorse gevangenen straks echt in de boevenbus stappen voor hun vervoer naar Veenhuizen, kunnen ze asiel aanvragen. Het gaat dan vooral om gedetineerden die oorspronkelijk uit Afrika komen. De marechaussee op Eelde is verplicht de aanvraag op te nemen. Wel gaan de gedetineerden die asiel aanvragen mee naar de gevangenis Norgerhaven.

Daar moeten ze de behandeling van hun aanvraag afwachten. Die aanvraag wordt vrijwel zeker afgewezen, maar toch verwacht Justitie een hoop administratieve rompslomp.

Bron: Dagblad van het Noorden

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief