Wapens marechaussee repatriërings-missie MH17 werden door fout teruggestuurd

Gepubliceerd op: 21-12-2015

De wapens voor de veertig marechaussees die in de zomer van 2014 op de rampplek van de MH17 actief waren zijn door een fout teruggestuurd naar Nederland. Dat staat in het rapport van de Universiteit Twente dat onderzoek deed naar de crisisaanpak van de overheid na de crash van de MH17. 

Vlucht met wapens teruggezonden naar Nederland

Afbeelding verwijderdHet kabinet besloot op donderdag 24 juli 2014 dat deze veertig militairen de onderzoekers op de rampplek zouden ondersteunen. Zij zouden hun werk ongewapend verrichten maar er zouden wel handwapens naar Oekraïne gestuurd worden die ‘achter de hand’ zouden blijven indien ter plekke nodig. De onderzoekers schrijven: “Hierover ontstaat bij de uitvoering van deze oplossing een afstemmingsprobleem, zo vertelt een sleutelinformant, waardoor de vlucht met handwapens terug is gezonden naar Nederland.” 

Politie werd tijdens missie ‘buitenspel’ gezet

Tijdens de repatriëringsmissie die liep tussen 26 juli en 6 augustus boterde het niet niet tussen Defensie en de politie.  De commandovoering en informatievoorziening liep zowel via de directie Operaties (DOPS) van het ministerie van Defensie als via de nationale Staven Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) van de Nationale Politie. In het rapport staat daar 0nder andere over: “In de loop van de repatriëringsmissie (26 juli – 6 augustus) ondervindt men dat de SGBO en DOPS verschillende percepties ontwikkelen van de informatie die hen wordt aangereikt. Dit leidt tot vertraging en bevordert het operationele werk niet. Hierdoor is ter plekke besloten de SGBO niet meer van informatie te voorzien en deze als het ware “buitenspel” te zetten.”

Het kabinet reageert in januari op de evaluatie.

Bron : politiek.tpo.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief