Border Security Team helpt onderkoelde migranten

Gepubliceerd op: 29-1-2016

Afbeelding verwijderdHet Border Security Team op het Griekse eiland Chios is tijdens het uitvoeren van de grensbewakingstaak op zee gestuit op bijna 200 migranten. 

De opvarenden waagden met drie rubberboten de oversteek vanuit Turkije. Toen ze het onbewoonde eiland Pasas bereikten, heeft personeel van de Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Marine hulp verleend. Onder de migranten waren veel vrouwen en kinderen, waarvan een aantal onderkoeld was.

Met behulp van snelle vaartuigen van de marine zijn de migranten overgevaren naar nabijgelegen Oinousses. De marechaussees en mariniers verleenden daar ter plaatse hulp aan de onderkoelde mensen. Ze deelden slaapzakken, dekens en droge kleding uit. De lokale veerdiensten vervoerden de migranten vervolgens naar Chios. Daar werd iedereen in een speciaal ingericht aanmeldcentrum geïdentificeerd en geregistreerd.

Border Security TeamAfbeelding verwijderd

Het Nederlandse Border Security Team op Chios werkt onder de vlag van het Europese Grensbewakingsagentschap Frontex. Het BST ondersteunt op verzoek van Griekenland bij de enorme toestroom van migranten. Het doel is het versterken van de grensbewaking, onder andere door het registreren en screenen van migranten.

Daarnaast brengt het BST ook de migratiestromen in kaart en onderkent het signalen van mensensmokkel. Vanaf volgende maand zal het BST op volle sterkte zijn. Behalve de Marechaussee en de Marine maken ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Zeehavenpolitie deel uit van het BST.

Bron: kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief