Mensensmokkelaar aangehouden tijdens Mobiel Toezicht Veiligheid

Gepubliceerd op: 7-2-2016

De Koninklijke Marechaussee heeft een 33 jarige man uit Syrië aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Afbeelding verwijderdMarechaussees controleerden tijdens het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) op de Rijksweg A-12 bij de grensovergang Bergh Autoweg een autobus. In de bus zat een 33 jarige man uit Syrië met een Duits verblijfsdocument. Bij hem was een 26 jarige man met een Syrisch paspoort, die niet in het bezit was van een geldige verblijfstitel. Hierop is de 33 jarige man aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hij is ingesloten en er wordt verder onderzoek ingesteld.

Tijdens dezelfde controle, die duurde van 16.30 tot ongeveer 21.00 uur, controleerden marechaussees ook een een 28 jarige vrouw uit Nigeria. Zij was in het bezit van een geldig Nigeriaans paspoort zonder geldige verblijfstitel. Ook was zij in het bezit van valse Italiaanse documenten, waaronder een valse Italiaanse verblijfstitel. Zij is overgebracht naar de brigade van de Marechaussee voor verder onderzoek.

De Koninklijke Marechaussee voert MTV uit om illegale migratie en daarmee gepaard gaande criminaliteit zoals mensensmokkel en fraude met documenten tegen te gaan. Sinds 17 september 2015 is het Mobiel Toezicht Veiligheid geïntensiveerd, om beter zicht te krijgen op de vluchtelingenstromen, op het onderkennen mensensmokkelaars, het voorkomen van mensonterende incidenten en om de veiligheid van Nederland in het algemeen te bewaken. Het besluit om de MTV-controles uit te breiden, is genomen vanwege de verhoogde instroom van vreemdelingen. Sinds 17 september wordt vaker gecontroleerd bij de grensovergangen en op treinen.

In 2015 werden in totaal 200 verdachten van mensensmokkel tijdens het MTV aangehouden, 80 daarvan sinds de intensivering van het Mobiel Toezicht Veiligheid op 17 september 2015. Dit betekent dat het aantal aanhoudingen sinds de intensivering is gestegen van gemiddeld 14 naar gemiddeld 23 per maand.

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief