Controle bij mensensmokkel bij Bladel

Gepubliceerd op: 21-2-2016

Afbeelding verwijderdEERSEL - De Koninklijke Marechaussee en de douane hebben vrijdagmiddag een grootschalige grenscontrole gehouden bij Bladel. Daardoor ontstond een kilometerslange file. De controle was bedoeld om mensensmokkel en fraude met identiteitsbewijzen tegen te gaan, maar illegalen werden niet aangetroffen. Wel was er een ‘bijvangst’.

Dat er file ontstond door de grenscontrole was volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) vrij opmerkelijk. "Het is de eerste keer dat er een echte file door ontstaat. Eerder was het wel een beetje langzaam rijden, maar zo'n lange file is nieuw", zei Bas van de Beek van de VID.2

Op de E34 was een paar uur één rijstrook dicht, ook moest het verkeer een stuk langzamer rijden. Automobilisten mochten nog maar over één rijstrook rijden en ze mochten maximaal vijftig kilometer per uur. Zo konden de marechaussee en de douane iedereen goed controleren. 

Volgens woordvoerster Marlous de Ridder van de Koninklijke Marechaussee was de controle bedoeld voor het tegengaan van mensensmokkel. Dit is één van de gevolgen van het verscherpte beleid tegen de komst van vluchtelingen naar Nederland. 

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff liet eerder al weten dat er meer grenscontroles zouden komen. Controles waren er onder meer bij grensovergang Hazeldonk. Bij een controle werden al een mensensmokkelaar, een fraudeur en een gewapende man in de kraag gevat.

Geen smokkelaars

De controle bij Bladel leverde geen mensensmokkelaars op, aldus De Ridder. Wel was er een ‘bijvangst’ van een aantal automobilisten dat nog bekeuringen had openstaan. Ook hield de Koninklijke Marechaussee twee mannen aan met valse Belgische papieren en werd een man opgepakt die nog 21 dagen de cel in moet. Ten slotte werd er vlakbij de controle iemand aangehouden die een ploertendoder had. 

“Dat was niet het doel, maar als we toch een controle houden is het wel zo belangrijk om hierop ook te controleren”, vertelde De Ridder. “Zo was de douane er bijvoorbeeld ook voor het controleren van goederen.” De Ridder erkent dat het vervelend was dat er een file ontstond, maar ‘dat was voor de goede zaak’. We staan daar aan de grens om mensensmokkel tegen te gaan.”

Bron : www.omroepbrabant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief