Marechaussee onderzocht afgelopen jaar flink meer telefoons

Gepubliceerd op: 8-3-2016

Het afgelopen jaar heeft de Koninklijke Marechaussee een recordaantal telefoons en simkaarten onderzocht. Dat blijkt uit een WOB-verzoek (.pdf) van Freedom Inc, een organisatie die zich inzet voor de rechten van burgers.

Afbeelding verwijderdIn totaal werden 3387 telefoonchecks uitgevoerd, anderhalf keer zoveel als vorig jaar. In 2008 werden er slechts 900 checks uitgevoerd.

Diverse redenen
"Het gaat om de telefoons van mensen die we verdenken van een strafbaar feit", zegt woordvoerder Alfred Ellwanger. "Dat kan het bijvoorbeeld gaan om drugssmokkel, mensensmokkel of terrorisme. Daarnaast checken we telefoons van vreemdelingen die Nederland binnen komen, als we vermoeden dat ze door mensensmokkelaars zijn binnengebracht."

Speciale teams onderzoeken vervolgens de telefoons. "Ze kunnen nummers van mensensmokkelaars achterhalen, maar ook sms’jes of WhatsApp-berichten. Alle informatie op zo’n telefoon kan van belang zijn."

Oorzaak stijging
De stijging komt volgens de marechaussee doordat er op gebied van mensensmokkel meer verdachten zijn aangehouden. Verder ziet de dienst een relatie met de toename van het aantal vluchtelingen. De marechaussee benadrukt dat ze niet aan de telefoons van normale reizigers komen.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief