Aanhoudingen in onderzoek mensensmokkel

Gepubliceerd op: 13-5-2016

De Koninklijke Marechaussee heeft recent drie verdachten aangehouden in een mensensmokkelzaak.

Afbeelding verwijderdAanleiding van het onderzoek was het uitreizen van een Iraanse man op een Frans look-a-like document eind november vorig jaar vanaf Schiphol. De man verklaarde veel geld te hebben betaald voor zijn reis. Na een onderzoek door het Sluisteam hield de Marechaussee op 11 april een 51-jarige man en 37-jarige vrouw uit Ede aan. De hoofdverdachte in deze zaak, een 32-jarige man uit Amsterdam, werd op 19 april aangehouden. De drie worden onder meer verdacht van mensensmokkel in vereniging.

Uit onderzoek van het Sluisteam, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, is de verdenking ontstaan dat de Amsterdammer meerdere personen zou hebben gesmokkeld. Bij een van deze incidenten, rondom een Iraans gezin, zouden de twee andere verdachten betrokken zijn. De smokkel zou via de luchthavens Schiphol en Eindhoven zijn verlopen. Daarbij zouden de vreemdelingen vooraf geld voor (valse) documenten en vliegtickets hebben betaald. Het doel was vermoedelijk illegaal naar Engeland en Canada te reizen. Deze bestemmingen werden niet bereikt. De Marechaussee hield hen op de luchthaven tegen met valse of zogenaamde look-a-like documenten. Naast het faciliteren van de reis zouden de verdachten ook voor langere periode onderdak hebben geboden aan de vreemdelingen. 

In beslag genomen
Bij doorzoekingen van woningen in Ede en Amsterdam zijn onder meer gegevensdragers in beslag genomen.

Proces
De 32-jarige man uit Amsterdam is op 3 mei op de Raadkamer van de rechtbank Noord-Holland geweest. De Raadkamer heeft beslist dat hij 30 dagen langer blijft vastzitten. De man en vrouw zijn inmiddels in vrijheid gesteld en het onderzoek wordt voorgezet.

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief