Rap en groots gereageerd op signaal Schiphol

Gepubliceerd op: 26-8-2016

Het bericht over een signaal dat betrekking had op de luchthaven Schiphol kwam binnen op een doodgewone vrijdagmiddag. Binnen enkele uren waren de eerste maatregelen al getroffen.

De volgende ochtend was de grootschalige veiligheidsoperatie van de KMar in volle gang. Maar hoe is dit precies verlopen? En hoe gaat het nu verder? KMarMagazine sprak met kolonel Hans Molenaar, die de inzet coördineerde.

Afbeelding verwijderd

Gewapende militairen op straat en lange files. Sinds 30 juli is de situatie in en om Schiphol veranderd. Kolonel Molenaar stuurt sinds het signaal de operatie aan. "Ik kreeg een berichtje dat er een driehoeksoverleg plaats zou vinden", vertelt Molenaar. "Ik wist direct dat het niet goed was, want zo'n bijeenkomst wordt niet zomaar georganiseerd op vrijdagmiddag." Samen met de burgemeester, hoofdofficier en de politie van de gemeente Haarlemmermeer hoorde Molenaar van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over het signaal. "Kort daarna ben ik in actie gekomen. Bij dit soort calamiteiten wordt een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) ingezet, een crisisteam met alle benodigde expertises. Ik heb de algemeen commandant ingelicht en het startsein gegeven voor de planning van de operatie", vertelt Molenaar.

Lees verder... 

Bron : kmarmagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief