Pak ze in hun portemonnee

Gepubliceerd op: 29-8-2016

Aanpak financiering terrorisme vraagt om innovatieve maatregelen.

De strijd tegen terrorisme wordt op vele fronten gevoerd. Naast de meest in het oog springende acties (bombardementen, inzet commando's, verovering strategische plaatsen) kun je terroristen ook op een andere manier bestrijden: pak ze in hun portemonnee. Zo riepen wereldleiders na de aanslagen in Parijs tijdens de G20-top op om de strijd tegen financiering van terrorisme te intensiveren. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je bedenkt dat het jaarlijks inkomen van terreurorganisatie IS wordt geschat op 2-3 miljard (!) dollar.

Financiering van terrorisme droogleggen is een uiterst ingewikkeld proces. Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, zijn innovatieve maatregelen nodig. Dat is de overtuiging van Mara Wisseling, onderzoeker en expert op het gebied van terrorismefinanciering. In een vorig jaar verschenen artikel in het Parool stelt zij dat er weliswaar al tal van maatregelen tot financiële drooglegging van terrorisme zijn genomen, maar dat het nog maar de vraag is of die direct invloed hebben op het voorkomen van terroristische zelfmoordaanslagen. Want hoe cru het ook klinkt: aanslagen zijn goedkoper geworden en kunnen met relatief bescheiden middelen (denk aan de vrachtwagen in Nice) gepleegd worden.

drugshandel op zee aug16 450

Onderschepping van 125 kilo harddrugs door Zr. Ms. Groningen samen met de United States Coast Guard voor de kust van Panama in internationale wateren. Drugshandel is een bekende illegale methode om terrorisme te financieren.

Lees verder...

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief