Nederlands kustwachtvliegtuig in oktober voor Frontex in Italië

Gepubliceerd op: 30-9-2016

Frontex – het Europees agentschap dat EU-lidstaten ondersteunt bij grensbewaking – heeft Nederland gevraagd om een Kustwachtvliegtuig in te zetten in de gezamenlijke operatie Triton.

Het kustwachtvliegtuig, type Dornier 228-212, zal in de maand oktober onder de coördinatie van Frontex en op basis van instructies van de Italiaanse autoriteiten surveillancevluchten uitvoeren boven de Middellandse Zee.

Afbeelding verwijderdDe Nederlandse bijdrage aan de operatie onder de naam Triton wordt geleid door de Koninklijke Marechaussee onder auspiciën van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine en Rijkswaterstaat zullen vanuit Sigonella (Italië) gaan surveilleren boven de Middellandse Zee.

De taak van het vliegtuig en haar bemanning is om tijdens de patrouillevluchten illegale migratiestromen van Noord-Afrika naar Europa te signaleren en in kaart te brengen, zodat de verantwoordelijke autoriteiten op de situatie kunnen anticiperen. Het toestel kan in geval van noodsituaties, conform internationale verplichtingen, worden gevraagd om een bijdrage te leveren aan zoek- en reddingsactiviteiten.

De bemanning in het vliegtuig bestaat uit:

•Vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke marine;

•Waarnemers van de Koninklijke Marechaussee en Rijkswaterstaat;

•Een liaison officer van de Italiaanse autoriteiten

In het Information Coördination Centre ( ICC ) Rome is een liaison officer van de Koninklijke Marechaussee gestationeerd.

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief