Hoe wordt het stil op de Dam?

Gepubliceerd op: 3-5-2017

Dat de altijd drukke Dam in Amsterdam op 4 mei 20.00 uur twee minuten toch stil is, komt door een enorme logistieke operatie, veel vergaderen, dikke draaiboeken en het tijdig informeren van horeca, toeristen en winkels. De gemeente Amsterdam schetst op haar website hoe dat werkt.

Volgens directeur Jan van Kooten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaat er heel veel energie zitten in het stil krijgen van de Dam, voor de Nationale Dodenherdenking. Het hele jaar door zijn er vergaderingen met politie, brandweer, EHBO, Rode Kruis en gemeente.

Het verkeer stopt, treinen en trams rijden niet, auto’s worden gevraagd te stoppen en het vliegverkeer ligt even stil. „De logistiek daarvoor is immens. Treinen kunnen niet stoppen op een overweg, en ook niet half aan een perron. De NS heeft nauwkeurige draaiboeken voor die twee minuten”, zegt Van Kooten.

Zoveel mogelijk hotels krijgen vooraf folders voor hun (buitenlandse) gasten. De horeca doet de tap om 19.45 uur dicht en winkels sluiten om 19.00 uur. Het hele scenario werkt vervolgens „op de seconde nauwkeurig” toe naar 20.00 uur, als de twee minuten ingaan. Een projectleider ziet daarop toe.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief