Wereldwijd viert de christelijke kerk Pinksteren

Gepubliceerd op: 6-6-2017

Tien dagen na Hemelvaart, vijftig dagen na Pasen. In Irak, op ”Camp Stephan” in Erbil, staan uitgezonden Nederlandse militairen van de rotatie CBMI-VIII stil bij Pinksteren. Twee dagen eerder dan gebruikelijk.

Ongeveer 150 Nederlandse militairen trainen Iraakse en Koerdische Peshmerga-strijdkrachten in de Noord-Irakese stad Erbil. Bij Bagdad leiden Nederlandse elite-eenheden special forces voor het Iraakse leger op. Verder levert de krijgsmacht een mobiel trainingsteam in Irak dat zich richt op het trainen van kleinere groepen dicht achter de frontlinie. Nederlandse militairen nemen in Irak niet deel aan gevechtssituaties. Nederland draagt hiermee zijn steentje bij aan de internationale strijd tegen terreurgroep ISIS.

De krijgsmacht heeft op dit moment 956 militairen uitgezonden. Wereldwijd. In Mali, in Irak, in Afghanistan. Legerpredikanten en aalmoezeniers organiseren in missiegebieden vieringen voor militairen. „We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk”, laat geestelijk verzorger Guido vanuit Irak weten. Geen achternaam, om veiligheidsredenen.

Afbeelding verwijderdDe aalmoezenier loopt op Camp Stephan –noodgedwongen– iets vooruit op viering van Pinksteren. Guido heeft vrijdagavond een dienst georganiseerd, omdat de meeste militairen dan –terug van hun training in het veld– in de gelegenheid zijn deze te wonen.

De geestelijk verzorger luidt –digitaal– de kerkklokken. De militairen komen naar de ”Dutch Corner” die tijdelijk is ingericht als kapel. In Irak vindt de viering van Pinksteren daarmee –om praktische redenen–48 dagen na Pasen plaats.

De militair pastor houdt een overdenking, bezoekers luisteren naar muziek en mogen een kaarsje aansteken. „Ieder kan zo even op adem komen”, aldus Guido. De manschappen kunnen dat –volgens hem– goed gebruiken. „Militairen moeten er deze week weer tegenaan in de trainingen.”

 

Na de bijeenkomst drinken ze samen een bak koffie. Met cake.

Christen of niet, gelovig of niet, militairen horen over Pinksteren. Ook in Irak.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief