Militairen Havelte knokken in Litouwen (2)

Gepubliceerd op: 20-7-2017

Zes militairen van de Gemechaniseerde Brigade in Havelte hebben zich misdragen tijdens en na hun uitzending in Litouwen. Ze waren betrokken bij vechtpartijen.

Vier militairen overtraden 1 juli het alcoholverbod en waren in de hoofdstad Vilnius betrokken bij een knokpartij. Daarbij zou een Litouwse man tegen het hoofd zijn getrapt. Defensie heeft het viertal teruggezonden naar Nederland.

Berlijn
Na de uitzending raakten vorige week twee andere militairen van de brigade in Havelte betrokken bij een vechtpartij in een café in Berlijn. De militairen waren in de Duitse hoofdstad om bij te komen van hun uitzending. De marechaussee doet in beide gevallen onderzoek.

Afbeelding verwijderdDe 200 Nederlandse militairen in Litouwen maken deel uit van een NAVO-bataljon onder leiding van Duitsland. Ook Belgen en Noren leveren manschappen voor deze eenheid. De aanwezigheid van NAVO-troepen in de Baltische Staten moet Rusland afschrikken. De militairen uit Havelte werden vorige week afgelost door collega’s uit Oirschot.

Schop
De oorzaak van het incident in Vilnius is nog onbekend. Twee van de vier militairen vielen een Litouwer aan. Eén schopte de Litouwer tegen het hoofd, een ander sloeg hem tegen het hoofd, aldus politiewoordvoerder Palius Radvilavicius in dagblad Trouw. De Litouwse politie arresteerde het viertal.

De marechaussee bracht de militairen terug naar hun basis in Rukla. Volgens Alfred Ellwanger van de marechaussee heeft Nederland Litouwen gevraagd de berechting van de vier over te laten aan Nederland. Het Openbare Ministerie bekijkt of ze voor de rechter worden gebracht.

Blauw oog
De twee militiaren die in Berlijn amok maakten, zijn vorige week met een blauw oog teruggekeerd op de militaire vliegbasis in Eindhoven. Ook zij worden door de marechaussee aan de tand gevoeld.

Defensie is niet blij met deze incidenten. Op uitzendingen is een goede band met de lokale bevolking belangrijk om de aanwezigheid van buitenlandse militairen te legitimeren. Vechtpartijen met burgers zijn dan zeer ongewenst.

Bron : dvhn.nl

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief