Marechaussee gebruikt vaker geweld op luchthavens

Gepubliceerd op: 5-8-2017

De Koninklijke Marechaussee heeft het afgelopen jaar een stuk vaker geweld moeten gebruiken op Schiphol. Het draait vooral om gevallen waarbij reizigers of daklozen verward zijn, of onder invloed van drank of drugs.

Afbeelding verwijderdHet afgelopen jaar heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) 110 keer geweld gebruikt, blijkt uit het vertrouwelijke Integriteit Jaarrapport 2016, in handen van deze krant. Dat is ruim een kwart meer dan het jaar ervoor (87 keer). De Marechaussee wijt de opvallende stijging aan een toenemend aantal verwarde personen op de grote luchthavens.

Marechaussees gaan over tot geweld als iemand hen aanvalt, of zich verzet tegen een aanhouding. In zulke gevallen maken ze gebruik van de wapenstok, pepperspray of in het uiterste geval hun vuurwapen.

Geweld
Het kan gaan om reizigers die te veel hebben gedronken of onder invloed zijn van drugs aldus KMar-woordvoerder Marlous de Ridder. "Maar ook om mensen die psychisch in de war zijn. Soms richten ze hun woede dan op mensen in uniform. Dat zijn de gevallen waarin onze Marechaussees geweld tegen burgers moeten gebruiken.”

Lees verder... 

Bron : ad/nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief