Orkaan Irma eist twee mensenlevens op Sint Maarten

Gepubliceerd op: 9-9-2017

De orkaan Irma heeft deze week op Sint Maarten twee mensenlevens gekost. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt. Daarnaast zijn 43 mensen gewond geraakt, van wie 11 ernstig. Eén van de dodelijke slachtoffers is volgens Plasterk tijdens de orkaan een natuurlijke dood gestorven. Donderdag was nog sprake van één dode en enkele gewonden.

De eerste hulpgoederen, voedsel, water, medicijnen en tenten, zijn vrijdag vanuit Nederland op Sint Maarten aangekomen. 'We laten Sint Maarten niet in de steek', zei premier Rutte vrijdagmorgen na afloop van een crisisberaad. Volgens Rutte is de situatie op Sint Maarten ernstig. 'De ravage is enorm en dat geldt ook voor de ontreddering. Een groot deel van de bevolking is verstoken van eerste levensbehoeften.' Zaterdag vertrekken waarschijnlijk opnieuw hulptransporten vanuit Nederland.

Afbeelding verwijderdBeschadiging infrastructuur
Vrijdagmiddag stelde Richard Oppelaar, commandant van het Korps Mariniers, dat naar schatting 70% van de infrastructuur op het eiland beschadigd is. Aanvullende militaire hulp staat gereed in het geval orkaan José zaterdagavond Sint Maarten aandoet en er weer schade zou ontstaan. Zo'n tweehonderd Nederlandse militairen zijn inmiddels op het eiland om te helpen bij de hulpverlening of om de orde te handhaven. Luchthaven Princess Juliana International Airport was vrijdag weer beschikbaar voor kleine vliegtuigen. Ook de haven van Sint Maarten was weer toegankelijk.

Plasterk meldde vrijdagmiddag dat er ook hulp komt voor dialysepatiënten op Sint Maarten. Van de 65 dialysepatiënten op het Caraïbische eiland zijn vrijdagavond de vijftien meest acute met een vliegtuig van de kustwacht naar Aruba getransporteerd. Zij worden daar gedialyseerd. De andere vijftig gaan zaterdag met een Hercules van de luchtmacht.

Openbare orde
Minister-president van Sint Maarten William Marlin verklaarde vrijdag volgens persbureau ANP dat de situatie van de openbare orde aan het verbeteren is. Kort daarvoor meldden diverse media nog dat plunderaars op op grote schaal supermarkten, juwelierszaken en andere winkels leeg hadden geroofd.

Ooggetuigen verklaarden tegen BNR Nieuwsradio en de NOS dat gewapende plunderaars georganiseerd in groepen lijken te werken om zo veel mogelijk goederen weg te halen.

De bevolking wacht nu op de orkaan José. Het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum NHC in Florida meldt dat José is uitgegroeid tot een orkaan van de derde categorie, met windsnelheden tot 208 kilometer. De bewoners van Sint Maarten zijn onder meer beducht voor rondvliegend puin als José naar verwachting zaterdagavond aan land komt. Ook staan bij de bevolking de gebeurtenissen in 1995 nog vers in het geheugen. Toen zorgde na orkaan Luis, van de vierde categorie, orkaan Marilyn op Sint Maarten voor veel waterschade.

Noodtoestand in Florida
Inwoners van Florida maken zich op voor de komst van Irma, die intussen is afgezwakt tot een orkaan van de vierde categorie. De Amerikaanse president Donald Trump heeft desondanks voor de zuidelijke staat de noodtoestand afgekondigd. Op last van de autoriteiten moeten rond de 500.000 mensen in Florida, met name inwoners van Miami en omgeving, hun huizen verlaten en naar veiliger oorden vertrekken.

Naar verwachting zet Irma na Florida via de staat Georgia koers naar North Carolina. Amerikaanse autoriteiten houden er rekening mee dat Irma veel schade zal aanrichten in Florida en andere Amerikaanse deelstaten.

Bron : fd.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief