Gaten in Europese douanecontroles

Gepubliceerd op: 5-12-2017

BRUSSEL (ANP) - De douanecontroles in de Europese Unie vertonen ,,belangrijke zwakheden en gaten’’. De EU loopt daardoor veel geld mis, concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport.

Afbeelding verwijderdImporteurs kunnen douaneheffingen ontlopen of reduceren door bijvoorbeeld de waarde van goederen opzettelijk te laag te waarderen. Ook kunnen ze een vals land van oorsprong opgeven of een ander product op het formulier zetten. Verscheidene koerierbedrijven maken hier volgens de rekenkamer misbruik van, vooral bij spullen die online zijn besteld buiten de EU.

De douane-autoriteiten van Spanje, Italië, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk hebben de controle niet op orde, stelde de rekenkamer vast na een bezoek. De EU-lidstaten hebben onvoldoende financiële prikkels om hier iets aan te doen, is de verklaring.

,,Douaneheffingen zijn goed voor 14 procent van de EU-begroting, zo’n 20 miljard euro’’, aldus rekenkamerlid Pietro Russo. De Europese belastingbetaler draait uiteindelijk op voor de ontwijking, zegt hij.

De Europese Commissie moet nationale controledoelen gaan stellen en de steun aan de douanediensten versterken, is de aanbeveling van de rekenkamer. En de lidstaten zouden de risico's beter in kaart moeten brengen.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief