Overleg over nieuw kort verband-contract

Gepubliceerd op: 7-12-2017

Jongeren moeten de mogelijkheid krijgen om een opleiding te volgen bij defensie, zodat ze na een periode van vier jaar kunnen doorstromen naar het bedrijfsleven. Dat zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

„Het zal voor jongeren aantrekkelijker worden om te kiezen voor het leger. Een opleiding, een goed salaris en een financiële bonus zal de instroom moeten bevorderen. We pleiten daarom voor de invoering van een nieuw kort verband-contract. We zijn daarover in overleg met het ministerie.”

Volgens De Boer kunnen jongeren in een periode van vier jaar een vak leren, zodat ze niet voor de rest van hun leven zijn verbonden aan defensie. „Dat kan iets zijn op het gebied van ict, maar je kunt ook vrachtwagenchauffeur of verzorger worden. Door goede afspraken te maken met het bedrijfsleven kunnen ze daarna doorstromen naar een reguliere baan. Zo maken we de vijver waarin we vissen groter en wordt defensie een school of the nation.”

De werkgeversvoorman geeft verder aan dat defensiepersoneel ook bijgeschoold kan worden. „Als het gaat om mbo- en hbo-opleidingen is er overleg met het bedrijfsleven en wordt er onderhandeld over een procedure waarbij de opgeleide jonge mensen zo soepel mogelijk doorstromen naar een werkkring in het bedrijfsleven, de zorg of andere sectoren waar schaarste heerst.”

De Boer constateert ook dat steeds meer werkgevers mee doen aan het zogeheten reservistenprogramma. „Dat gaat via de omgekeerde weg, dus vanuit het bedrijfsleven naar het leger op het moment dat de krijgsmacht een tekort aan personeel heeft.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief