’Jongeren leren niets over de oorlog’

Gepubliceerd op: 22-1-2018

Jongeren leren op school niets over de Tweede Wereldoorlog. Deze noodkreet doet veteraan en generaal-majoor b.d. van de Koninklijke Luchtmacht Rudi Hemmes. 

Afbeelding verwijderdGeneraal-majoor b.d. van de Koninklijke Luchtmacht Rudi Hemmes (foto Serge Ligtenberg)

De 94-jarige Engelandvaarder maakt zich zorgen nu de laatst overgebleven Nederlandse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog in rap tempo wegvallen. „Gastsprekers van het eerste uur, die hun persoonlijke verhaal kunnen overbrengen op volgende generaties, zijn er nauwelijks nog. Tegelijk is de kennis bij de jeugd van datgene waarvoor wij hebben gevochten, weggezakt.”

Hemmes ziet het met lede ogen aan en wijst op recente incidenten, waaruit blijkt dat de kennis over de systematische deportatie en uitroeiing van ruim zes miljoen Europese Joden tegenwoordig ver te zoeken is. „Als ik op scholen vertel, kun je een speld horen vallen en na afloop worden er gerichte vragen gesteld”, aldus de veteraan. „De interesse is er wel degelijk, maar die is er vooral voor de persoonlijke verhalen. Die maken de meeste indruk.”

Het Nationaal Comité 4-5 Mei onderschrijft om precies die reden het belang van het blijven vertellen van persoonlijke verhalen. Voorzitter Gerdi Verbeet ziet daarin vooral een actieve rol weggelegd voor de naoorlogse generaties: „Dat kan op een bijzondere manier met een theatervoorstelling, maar er zijn ook andere manieren om de persoonlijke oorlogsverhalen door te vertellen: tijdens herdenkingen, in toespraken en op podia. Dat is belangrijk om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de lessen die we uit de verschrikkingen van de oorlog hebben getrokken, levend te houden.”

Bron : telegraaf.nl/telegraaf-i

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief