’Asielzoeker Zeiad D. smokkelde honderden Syriërs Europa in’

Gepubliceerd op: 23-1-2018

De Syrische asielzoeker Zeiad D. uit Eindhoven die verdacht wordt van mensensmokkel deed dit om zijn landgenoten te helpen, zegt hij zelf. Maar de Syriër verdiende er wel duizenden euro’s aan, stelt justitie. Een vluchteling werd zelfs in een kofferbak vervoerd.

Volgens justitie is D. (37) in 2015 betrokken bij mensensmokkel van honderden Syriërs en regelde hij de ritten. De vluchtelingen werden dagelijks met busjes vanuit Milaan en Wenen naar Nederland gereden.

Zeiad vroeg tot zevenhonderd euro per persoon, stelt justitie. Maar dit bedrag was lager en bovendien goedkoper dan andere smokkelaars wierp Zeiad tegen. Want hij wilde zijn landgenoten juist helpen.

Dan had u het toch gratis kunnen doen, reageerde de rechter. „Ik maakte ook onkosten”, stelde Zeiad. Dat de smokkel niet lucratief zou zijn, staat haaks op zijn verklaring bij de politie. Daar zei hij dat het 20 tot 25.000 euro opleverde.

Gisteren stonden er drie Syrische asielzoekers voor het hekje. De smokkelzaak is een van de grootste in Nederland ooit, met ruim 25 verdachten en bijna 90.000 telefoontaps.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief