NAVO-meteotaak na 3,5 miljoen producten naar Canada

Gepubliceerd op: 26-2-2018

De meteorologische dienst van Defensie droeg haar taken voor de snelle reactie-eenheid van de NAVO over aan Canada. De Joint Meteorologische Groep (JMG) op Vliegbasis Woensdrecht verzorgde de afgelopen 2 jaar deze weersverwachtingen. De groep deed dit voor elke oefening of inzet van de snelle reactiemacht van de NAVO, de zogenoemde NATO Response Force (NRF).

De JMG helpt de Canadese weerdienst de komende tijd nog wel bij het maken van een aantal Europese meteorologische producten. Dat gebeurt omdat de dekking van Canada in Europa minder goed is.

Weloverwogen beslissingen
De afgelopen 24 maanden voorzag de JMG de NRF van meer dan 3,5 miljoen producten, nodig om weloverwogen beslissingen te nemen in (gevechts)situaties. Zo is het bijvoorbeeld voor commandanten tijdens missies belangrijk om te weten of er bijzonder weer komt, zoals zandstormen.

Afbeelding verwijderd"Het merendeel van de verwachtingen werd automatisch gemaakt", aldus commandant JMG luitenant-kolonel Douwe Minnema. "Het meeste werk is voorafgaand aan de NRF-taak gedaan. Vorig jaar zijn we ook nog eens gevraagd de weerverwachtingen voor de enhanced Forward Presence (eFP) te maken, maar dan toegespitst op de Baltische staten en omgeving."

Beide klussen zijn goed verlopen. "Mede dankzij onze IT-afdeling. Die werkt nauw samen met de meteorologen. We kijken terug op een geslaagde operatie waarvan we veel leerden. Een kleine organisatie als de JMG is belangrijk voor zowel onze eigen Defensieorganisatie, als voor onze bondgenoten."

Het gebouw van de JMG op Vliegbasis Woensdrecht (afb)

JMG
De Joint Meteorologische Groep voorziet 24/7, 365 dagen per jaar de krijgsmachtdelen van meteorologische en space weather-producten en expertise zowel op afstand als ter plaatse. Elk Defensieonderdeel is afhankelijk van goede weersverwachtingen bij het uitvoeren van taken en missies.

NRF
De snelle reactie-eenheid van de NAVO is snel en wereldwijd inzetbaar. Ze bestaat uit land-, lucht-, zee- en speciale strijdkrachten; bij elkaar tussen de 15.000 tot 20.000 militairen. De NRF moet binnen 5 dagen wereldwijd inzetbaar zijn voor minimaal 30 dagen. Ook Nederland levert hiervoor jaarlijks een bijdrage.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief