'Nederlandse kinderen uit kampen Syrië halen'

Gepubliceerd op: 23-4-2018

Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië moeten daaruit worden gehaald. "Niets doen is onacceptabel en in strijd met het Kinderrechtenverdrag", stelt de Kinderombudsman Margrite Kalverboer die het kabinet oproept om zijn verantwoordelijkheid hierin te nemen.

Volgens de jongste cijfers van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) verblijven ongeveer 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit in het strijdgebied in Syrië en Irak. Ook zijn er nog zeker 30 minderjarigen met een Nederlandse link in de regio, maar buiten het strijdgebied. Hun ouders zijn ooit afgereisd naar het kalifaat. Een deel van de kinderen zit vast in kampen in Syrië en die maken daar, volgens de Kinderombudsman, verschrikkelijke dingen mee.

De Nederlandse overheid zou weinig kunnen doen vanwege de te onveilige situatie. Moeders die erin slagen om bij een Nederlandse ambassade te komen, krijgen hulp maar die tocht is volgens de Kinderombudsman vrijwel onmogelijk omdat vrouwen het kamp niet uitmogen en geen geldige papieren meer hebben.

(Bron: ANP)

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief