Tolk capitulatie overleden

Gepubliceerd op: 17-7-2018

Afbeelding verwijderdZelf sprak hij er vrijwel nooit over, maar in brede kring was zijn rol bij de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland bekend. Onlangs overleed in zijn woonplaats Edmonton de Canadese tolk captain George Molnar (95, op de foto zittend met baret).

Hij was de laatste overlevende van de historische gebeurtenis op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld in Wageningen. “George Molnar stond hier, zeker bij de Nederlandse expats, in hoog aanzien. Alle kranten en tv-stations besteedden aandacht aan zijn overlijden”, vertelt emigrant Ton DeGroot (85) vanuit Victoria, Canada.

George Eugene Molnar, van 30 juli 1922, was van Hongaarse komaf. Zijn moeder, een lerares vreemde talen, leerde hem Frans, Duits en Engels te spreken. Dat kwam goed van pas toen hij op 16-jarige leeftijd naar Canada vertrok, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De inlichtingendienst rekruteerde Molnar vanwege zijn talenkennis - vooral Duits - en hij werd daarmee de jongste kapitein in het Canadese leger. Toen Molnar op 5 mei 1945 naar Wageningen werd gestuurd, had hij geen idee wat hem te wachten stond. Opeens zat de toen 22-jarige kapitein aan tafel met onze Prins Bernhard, de Canadese luitenant-generaal Charles Foulkes en generaal-majoor Huntley Ketchen. Tegenover hem kolonel-generaal Johannes Blaskowitz, de commandant van de Duitse troepen in ons land en zijn chef-staf luitenant-generaal Paul Reichelt. Allen toonden een groot respect voor de jonge kapitein.

Na de Tweede Wereldoorlog studeerde Molnar medicijnen. Tot zijn pensionering was hij vooral betrokken bij onderzoek, onder meer aan de Universiteit van Alberta. Hij laat zijn vrouw Gwen, met wie hij meer dan 70 jaar was getrouwd, zoon Charles en dochter Gwendoline achter.

Bron: defensiekrant/1018/14/09

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief