‘Sinds de Invictus Games ben ik socialer’

Gepubliceerd op: 23-9-2018

Van 20 tot 27 oktober zijn de Invictus Games. Na Londen (2014), Orlando (2016) en Toronto (2017) is nu Sydney aan de beurt om de spelen voor zichtbaar en onzichtbaar gewond geraakte (oud-)militairen te organiseren. Ruim 500 deelnemers uit 18 landen treden in de voormalige Olympische arena aan op 11 sportonderdelen. Nederland doet met 24 atleten mee. Zij hebben allen hun eigen verhaal. Dit keer oud-marinier Jelle van der Steen (36). “Die rolstoel beperkt me nauwelijks, het is meer mijn hoofd.”

Afbeelding verwijderd

Een fractie van een seconde moet het zijn geweest, de black-out die marinier 1 Jelle van der Steen op een zondagnacht in april 2007 trof. De geest haperde al een keer eerder die week. Uitzendingen naar Bosnië en vooral Irak hadden hem geen goed gedaan. Gebeurtenissen in die missiegebieden laten de marinier niet los. “Mijn hoofd zat vol. Ik was geheel van het padje.” Jelle had al een afspraak gemaakt om zich na het weekeinde eens goed te laten onderzoeken. “Ik was rijp voor een opname.”

Jelle laat zich overhalen die betreffende zondag toch te gaan werken. Op de weg terug tussen Helmond en Deurne remt de student voor een verkeerslicht en dan gaat bij hem het licht uit. “Ik heb waarschijnlijk het gaspedaal ingedrukt.” Hij komt na het eenzijdige ongeluk bij in het ziekenhuis. De diagnose was bikkelhard; een hoge dwarslaesie. Hij zal nooit meer lopen. “De eerste maanden waren zowel geestelijk als lichamelijk zwaar, maar na krap een half jaar was ik alweer terug op school.”

Lees verder op de website van de defensiekrant.

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief