Bijleveld wil gezamenlijk optreden tegen criminaliteit in Caribisch gebied

Gepubliceerd op: 27-9-2018

De mensen in het Caribisch gebied moeten volgens minister Ank bijleveld-Schouten beter worden beschermd tegen georganiseerde criminaliteit. Ze doelt daarbij op drugssmokkel, wapenhandel, uitbuiting en witwasserijen.

Afbeelding verwijderd

Vrouwelijke ministers achter een tafel tijdensa conferentie (afb)

Met de minister-presidenten van Aruba en Sint Maarten leidde minister Bijleveld de bijeenkomst over maritieme veiligheid in het Caribisch gebied.

Bijleveld deed haar oproep gisteren in New York. Daar is daar onder andere met minister-president Mark Rutte voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Samen met de minister-presidenten van Aruba en Sint Maarten leidde de minister, in de marge van de Algemene Vergadering, een bijeenkomst over maritieme veiligheid in het Caribisch gebied. Daaraan nemen niet alleen landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deel, maar ook landen uit de regio zoals Costa Rica.

Internationaal opererende criminele organisaties
Volgens Bijleveld heeft de regio te maken internationaal opererende criminele organisaties waartegen al jaren wordt gestreden. Maar ondanks alle inspanningen en de geboekte vooruitgang is dat niet genoeg.

De landen moeten hun krachten bundelen om gevaren te bestrijden zoals drugsgebruik in de regio. Verder zei Bijleveld dat steeds meer mensen betrokken zijn bij de handel in verdovende middelen. Dat heeft volgens haar een ontwrichtende werking op de landen in het Caribisch gebied.

Ze riep de deelnemers aan de bijeenkomst op het Verdrag van San José te ondertekenen, dat praktische juridische en bestuurlijke zaken regelt. Hierdoor krijgen landen nieuwe mogelijkheden om doelmatiger op te treden tegen drugstransporten over zee en in de lucht.

Niet alleen
Dat is nodig, zo hield Bijleveld de deelnemers voor, vanwege de uitgestrektheid van het Caribisch gebied, met uitgestrekte kustlijnen en territoriale wateren. "Het beschermen van onze inwoners kunnen we niet alleen, aldus de minister."

Zij kreeg daarbij steun van minister-president Evelyn Wever-Croes van Aruba en haar collega Leona Romeo-Marlin van Sint Maarten. Beiden wezen op de problemen waar de kleine landen voor staan. Veel daarvan zijn beperkt in hun menselijke en financiële capaciteit om problemen nationaal aan te pakken. De regionale aanpak van de nationale veiligheid van de landen is daarom cruciaal, onderschreven de deelnemers aan de bijeenkomst.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief