Spanje terughoudend met hulpvraag aan Europa bij migratie-problematiek

Gepubliceerd op: 14-11-2018

MADRID - Hoewel de Andalusische kusten de belangrijkste toegangspoort zijn geworden voor de illegale komst van migranten naar Europa, blijft het hulpbedrag dat Spanje ontvangt van Frontex matig.

Afbeelding verwijderdFrontex is het agentschap van de Europese Unie voor grenscontrole. Nog steeds ontvangt Spanje veel minder geld dan bijvoorbeeld Italië en Griekenland op dit vlak, de twee andere landen die het meest geraakt worden door de grote stromen migranten die Europa als doel hebben.

De Spaanse regering gebruikt als argument om niet meer financiële hulp te vragen dat het belangrijker is dat de landen waar de meeste vluchtelingen vandaan komen meer financiële hulp zouden moeten krijgen en dat er meer geld besteed moet worden aan de doorvoer en verspreiding van migrantenstromen binnen Europa.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell moet er een betere gemeenschappelijke aanpak vanuit Brussel komen. Tot nu toe is het Europa niet gelukt een formule te vinden die de noodzakelijke solidariteit met de landen die in dit opzicht het meest onder druk staan goed combineert met de verantwoordelijkheid die Noord-Europese landen eisen van hun zuidelijke collega's aan de grenzen van Europa.

Tot eind vorige week kwamen 54.000 personen aan in Spanje. Dat is een toename van 146% ten opzichte van vorig jaar. 98% van de aangekomen migranten in Zuid-Spanje zijn afkomstig uit Marokko. 

Bron : inspanje.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief