Reddingsschip Aquarius geeft er de brui aan

Gepubliceerd op: 12-12-2018

ROME De strijd tussen NGO’s en Europese anti-immigratiepolitici is in het voordeel van de laatste beslecht nu het laatste hulpschip Aquarius die immigranten in de Middellandse Zee oppikte en naar Europa bracht zijn activiteiten staakt.

Afbeelding verwijderdHet schip ligt sinds eind september in de Franse havenstad Marseille en heeft geen vlag meer waaronder ze kan varen. Ze was de vlag van Panama kwijtgeraakt.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Matteo Salvini sprong een gat in de lucht. „Minder vertrektochten, minder aankomsten, minder doden. Prima zo”, aldus de Legaleider. Ook Marine Le Pen reageerde verheugd: „Het einde van de pro-immigranten activiteiten van Aquarius, medeplichtig aan de maffia van de mensenhandel, is een uitstekend bericht voor de Europese volkeren”, twitterde de Franse politica.

De NGO Artsen zonder Grenzen, die samen met de NGO SOS Méditerranée Aquarius beheerde, was bepaald minder enthousiast over haar min of meer gedwongen besluit. „Dit is een zwarte dag”, aldus algemeen directeur Nelke Manders. „Europa heeft gefaald om zelf middelen vrij te maken voor reddingsacties. Sterker nog, het heeft doelbewust anderen gesaboteerd bij de hulpverlening”.

AzG vreest dat er nu veel meer doden zullen vallen en dat we minder weet zullen hebben van alle doden. Ze stelt dat dit jaar 2133 migranten die vanuit Libië naar Europa wilden, zijn verdronken. Aquarius heeft de afgelopen jaren circa 30.000 migranten gered.

Bron : digitalpublishing.telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief