Wens veteranen komt uit: eigen begraafplaats in Loenen

Gepubliceerd op: 9-2-2019

LOENEN - Veteranen die in het Nederlandse leger hebben gediend, krijgen een eigen begraafplaats naast het Ereveld in Loenen. Op het Ereveld zelf is alleen plaats voor militairen die tijdens oorlogshandelingen of vredesmissies zijn gesneuveld.

De nieuwe begraafplaats is voor veteranen die na hun militaire carrière komen te overlijden, aldus de Oorlogsgravenstichting, beheerder van het Ereveld. Volgens een woordvoerster was een eigen begraafplaats al jaren een wens van veteranen. 'Oud-militairen willen graag in de buurt van hun maten van toen zijn.'

De begraafplaats krijgt een eigen ingang voor rouwstoeten. Tussen het Ereveld en de nieuwe begraafplaats wordt een nieuw gebouw neergezet. Daarin komt een aula voor uitvaarten. De rest van het gebouw is voor informatie over het Ereveld, de Tweede Wereldoorlog, latere conflicten en vredesmissies waarbij Nederlandse slachtoffers vielen.

Op het Ereveld rusten nu ongeveer 4000 gesneuvelde militairen en slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats en het nieuwe gebouw worden volgend jaar in gebruik genomen.

Bron : omroepgelderland.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief